Kun murrosikä lähestyy, osaammeko ottaa valmentajina huomioon, mitä murrosikäisen aivoissa silloin tapahtuu? Voisiko sieltä löytyä syy siihen kun jonkun hyvin harjoittelevan nuoren kehitys pysähtyy täysin ja saattaa jopa mennä takapakkia?

Murrosiässä nuoren aivojen kehittyminen nopeutuu, tutkimuksissa on todettu niiden kehityksen olevan sama luokkaa kuin elämän ensi kuukausina. Tähän mullistukseen kun lisätään vielä hormonien aiheuttama kuohunta, vaikeutuvat nuoren tunteiden ja heille annettujen ohjeiden tulkinta huomattavasti.

Nämä seikat kannattaa ottaa omassa valmennuksessa huomioon. Lisäksi joukkuelajeissa oman haasteensa luo myös yksilöllinen kehitys.

Aivojen kehitykseen murrosiässä kuuluu, että uusia hermosoluja rakentuu valtavasti ja käyttämättömiä kuihtuu pois jopa 30 000 joka sekunti. Tämä selittää myös sen, miksi nuoret ovat aikuisia ailahtelevaisempia: Äärirajoillaan toimiva järjestelmä on altis virheille.

Me valmentajat jäämme joskus tuskailemaan sitä, miksi jonkun hyvin harjoittelevan nuoren kehitys pysähtyy täysin ja saattaa jopa mennä takapakkia

Vastaus ei löydy harjoitusohjelmasta, vaan korvien välin myllerryksestä. Se on niin valtava, että se saattaa joillain nuorilla aiheuttaa tilapäistä taitojen taantumista. Varsinkin tunnetaidot ontuvat ja nuori ei tunnista omia eikä toisten tunteita, joka osaltaan aiheuttaa suurta hämmennystä.

Neuropsykologian dosentti Abigail Baird, Dartmouth Collegessa, NewHampshiren Hannoverissa on tutkinut asiaa ja tulosten mukaan nuoret esimerkiksi sotkevat pelästyneitä ilmeitä vihaisiin. Tämä tieto auttaa meitä valmentajia sekä vanhempia ymmärtämään nuoria paremmin.

Kun olemme huolissamme, nuori tulkitsee sen kyttäämisenä ja kun me koitamme antaa ohjeita, se saatetaan tulkita komenteluna. Samoin riitatilanteessa nuori tulkitsee monesti painavamman äänensävyn huutamisena. Kommentti; ”Aina sinä huudat minulle!”, on siis aito, vaikka huutamista ei olisi tapahtunut.

Yksi asia mihin tämä aivoissa käyvä myllerrys vaikuttaa vahvasti on motivaatio. Siksi murrosiässä tyypillistä on motivaation ailahtelu ja näissä tilanteissa painostaminen ja pakottaminen vain pahentavat asiaa. Tässä vaiheessa nuori tarvitsee aikaa, tukea ja joustavuutta.

Olkaamme siis kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä! Tutkimusten mukaan aivojen kehitys jatkuu aina 25 ikävuoteen asti ja tämä voi osaltaan olla syy siihen, miksi jotkut urheilijat nostavat tasoaan valtavasti vasta reilusti yli 20 ikävuoden jälkeen.

Ymmärtäminen on parasta mitä voit murrosikäiselle nuorelle tarjota!

Autamme sinua valmentamaan asiakastasi

Muutosvalmentaja -koulutus - ilmoittaudu nyt!

Jokaisella urheilijalla ”vakavuusasteesta” riippumatta pitäisi olla käytössä työkaluja joilla saadaan henkinen kapasiteetti käyttöön.

Mielenmuutos alkaa täältä

kirjoittaja Sami Yläkangas

on MakiaMentalin urheilu- ja psyykkisen valmennuksen vastaava, Lue muita Samin artikkeleita

Share This