Näin mielenterveyspäivänä olen pohtinut jälleen mieliaihettani, valmentajan ja urheilijan välistä vuorovaikutusta.

Valmennus kehittyy jatkuvasti eteenpäin, ihminen keskiössä suuntaan, tästä suuntauksesta minä olen mielissäni. Toisaalta, edelleen on valmentajia, joilla on tekemistä omien tunteiden säätelyn kanssa tai ollaan vain omaksuttu, dinosaurusten aikainen tapa johtaa ja ohjeistaa.

Tämä tapa on huutaminen, johon liittyy vahvasti syyllistämistä, kyykyttämistä ja julkista nöyryyttämistä.

Varsinkin nuorten urheilijoiden kohdalla, valmentaja on vahvasti myös kasvattaja.

Mitä luulette, että tapahtuisi jos kuulisitte jonkun vanhemman huutavan, haukkuvan kirosanoin vahvistaen lastaan marketissa? Siinä luultavasti sosiaalipuoli puuttuisi asiaan, varsinkin jos toiminta olisi jatkuvaa. Miksi se on hiljaisesti sallittua urheilun parissa?

Olette varmaan nähneet otsikon, ”Huutaminen vahingoittaa lastasi lyömisen tavoin!”?

Tutkimusten perusteella, huutaminen vahingoittaa lapsen minäkuvaa, saa heidät tuntemaan kyvyttömyyttä ja arvottomuuden tunteita. Miten tällainen toiminta voisi millään tavalla olla kehittävää? Voin suoralta kädeltä kertoa niille, jotka miettivät, että se kasvattaa henkistä kovuutta. Ei, ei kasvata, se tuhoaa itsetuntoa.

Valmentaja on poikkeuksetta urheilijoiden silmissä auktoriteetti ja esikuva, arvostettu henkilö. Urheilijat kunnioittavat häntä, siksi pitäisi osata toimia kunnioittavasti myös urheilijoita kohtaan.

Huutaminen ja sättiminen sulkee kuulijan korvat ja hän ei kykene ottamaan ohjeita vastaan, huuto aiheuttaa myös pelkoa, josta seuraa ajattelun ja suorituskyvyn heikkenemistä.

Lyhyesti sanottuna huutaminen on vallankäyttöä, jossa huutaja pyrkii hiljentämään kaiken kyseenalaistamisen ja kun kukaan ei uskalla kyseenalaistaa, niin hän uskoo olevansa oikeassa, näin hiljaisesti hyväksymme henkisen kiusaamisen. Sillä sitä huutaminen on!

Auktoriteetin voi ansaita, silloin kun me ansaitsemme auktoriteetin valmennettaviltamme, meidän ei tarvitse huutaa. Helpointa on aloittaa toisten kunnioittamisella.

Autamme sinua valmentamaan asiakastasi

Muutosvalmentaja -koulutus - ilmoittaudu nyt!

Jokaisella urheilijalla ”vakavuusasteesta” riippumatta pitäisi olla käytössä työkaluja joilla saadaan henkinen kapasiteetti käyttöön.

Mielenmuutos alkaa täältä

kirjoittaja Sami Yläkangas

on MakiaMentalin urheilu- ja psyykkisen valmennuksen vastaava, Lue muita Samin artikkeleita

Share This